Tavallisten ihmisten kapina

Julkaisemme sivustolla osia Tavallisten ihmisten kapina -kirjasta, jonka Into Kustannus julkaisi keväällä 2010. Kirjan julkaisu liittyy osittain Uuden Tuulen Reilu kauppa, alkuperäiskansojen oikeudet ja demokratiapyrkimykset Meksikossa -hankkeseen. Alla lisätietoa kirjan taustoista ja Oaxacan vuoden 2006 kansanliikkeestä

Tarinat kansien väliin

Tämän kirjan englanninkielisen alkuperäisteoksen ovat koonneet Diana Denham ja C.A.S.A.-kollektiivin vapaaehtoiset. Kirjan idea syntyi joulukuussa 2006, vain kuukausi pahimman väkivallan jälkeen. Oaxacan keskusta oli koristeltu joulutähdin, mutta hiljaisuus kaduilla kertoi kaikesta muusta kuin joulurauhasta.

Päällimmäinen syy kirjan kirjoittamiseen ei ollut raportoida väkivallasta ja ihmisoikeusloukkauksista. Sen ylitti halu kertoa ihmisten voimasta, järjestäytymisestä ja jaetuista unelmista. Oaxacan liike teki kaivatusta muutoksesta todellisuutta usean kuukauden ajan. Niitä kokemuksia ei mikään väkivalta voi poistaa.

Oaxacan liikkeen myötä monet vaiennetut ihmisryhmät saivat kertoa omin sanoin omasta todellisuudestaan. Myös tässä kirjassa puhuu laaja kirjo eritaustaisia ihmisiä. Haastateltavien joukossa on nuoria, jotka ovat lähteneet köyhistä kotikylistään osavaltion pääkaupungin kaduille osoittamaan mieltään. Yksi toi mukanaan kotikylänsä tanssit, toinen kokemuksensa yhteisöllisestä turvallisuuden vartioinnista. Vanhin haastateltu on 77-vuotias katolisen kirkon aktiivi, nuorin 9-vuotias poliittisen vangin lapsi. Kirjassa saavat puheenvuoron myös muun muassa osavaltion televisiokanavan valtaukseen osallistunut äiti, pienen intiaanikylän opettaja ja Oaxacan suurimman päivälehden toimittaja.

Kirjan tarinat perustuvat pitkiin suullisiin haastatteluihin. Usein haastattelutilanteissa kuului sekä itkua että naurua. Ihmiset jakoivat pettymyksensä, raivonsa ja surunsa. Niitä vahvempia olivat innostus ja ylpeys, joka syttyi ihmisten silmiin ja kuului heidän äänestään. Kun ihmiset alkoivat puhua, he tuskin malttoivat lopettaa. Kirjan tunnuslauseeksi muodostuikin erään yhteisöradiojuontajan kommentti:

Kun kerran oppii puhumaan, ei enää halua olla hiljaa.”

Meksikosta Suomeen Suomen kielellä ei juurikaan saa tietoa Meksikon tilanteesta. Suomalaisilla valtamedioilla ei enää ole vakituisia kirjeenvaihtajia Latinalaisessa Amerikassa. Alueelta saapuva uutisointi on kansainvälisten uutistoimistojen suodattamaa, ja Meksikon kohdalla painotetaan usein uhkakuvia, kuten huumekauppaa, laitonta siirtolaisuutta tai sikainfluenssaa. Emme tunnista sitä todellisuutta, joka suomalaisessa mediassa näytetään meksikolaisena. Tätä kuvaa kirja osaltaan rikkoo. Kirja on toimitettu ja lyhennetty suomalaisille lukijoille sopivaksi.

Helsingissä ja Oaxacassa
maaliskuussa 2010
Laura Böök ja Anna-Reetta Korhonen

Kirjoittajat asuivat Oaxacassa lokakuusta 2006 kevääseen 2007. Molemmat ovat olleet mukana kirjan käännöstyössä. Laura Böök osallistui myös englanninkielisen alkuperäisteoksen haastattelujen tekemiseen ja valokuvamateriaalin kokoamiseen. Anna-Reetta Korhonen työskentelee Oaxacassa Ääni
intiaanikylille -yhteisöradiohankkeen koordinaattorina.

Tavallisten ihmisten kapina - Kertomuksia Meksikosta. Diana Denham & C.A.S.A. Collective (toim.). Suomennos Laura Böök, Milla Karppinen, Anu Koikkalainen, Anna-Reetta Korhonen, Milja Laakso, Sami Laaksonen ja Reija Mikkola. Into Kustannus. Englanninkielinen alkuteos Teaching Rebellion – Stories from the Grassroots Mobilization in Oaxaca.

Osia kirjasta: 

Naisten televisioasema

Isoisoäidin barrikadi

Bookmark and Share