Alkuperäiskansojen edustajat pyytävät solidaarisuutta turvallisuutensa takaamiseksi

Uusi Tuuli ry tiedottaa 26.5.2011
julkaisuvapaa heti

Suomessa vierailevat alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöjen edustajat Meksikosta ja Intiasta pyytävät tukea Suomesta turvallisuutensa ja oikeuksiensa varmistamiseksi.

Triquikansan edustajat Bibiana Martínez de Jesús ja Yolanda Merino Lopez, Cactus-järjestön misteekkinainen Elvia Contreras Espinosa Oaxacan osavaltiosta Meksikosta sekä intialainen gond adivasi Indu Netam kertoivat keskiviikkona Lapin yliopistolla järjestetyssä seminaarissa yhteisöjensä hädästä. Heidän maidensa ja elinehtojensa vieminen ylikansallisen, kaupallisen talouden käyttöön sisältää usein väkivaltaa ja heidän perusoikeuksiensa loukkauksia.

San Juan Copalaa ympäröivillä alueilla, missä Jyri Jaakkola Uusi Tuuli ry:stä ja Bety Cariño Cactus-järjestöstä tapettiin 27.4.2010, on vuoden kuluessa tapettu myös 23 muuta San Juan Copalan autonomisen yhteisön puolustajaa. Koko 700 ihmisen yhteisö häädettiin väkivalloin tappamisen uhalla puolisotilaallisten joukkojen toimesta viime syyskuussa. Häädetyt triqui-intiaanit ovat siitä lähtien eläneet kodittomina pakolaisina eikä murhia ole selvitetty. Yhteisöä vastaan hyökänneen Ubisort-järjestön johtaja Rufino Juarez Hernandez on nyt vihdoin pidätetty ja Meksikon korkein oikeus vahvisti pidätyksen eilen. Pidätys ajoittui yhteen EU-parlamentin ihmisoikeuksien alivaliokunnan puheenjohtajan Heidi Hautalan delegaation Meksikon vierailun kanssa.

 "Häädetyt triquit eivät ole uskaltaneet palata koteihin, koska yhteisömme väkivalloin häätäneet puolisotilaallisten joukkojen jäsenet pitävät yhä Copalaa vallassaan", triqui-edustajat Bibiana ja Yolanda kertovat.

"Vaikuttaa siltä, että köyhä väestö häädettiin San Juan Copalasta raskaalla ja kalliilla aseellisella interventiolla, koska alueelta on julkistettu löydetyn kultaa, hopeaa, lyijyä ja sinkkiä ja myös alueen metsävarat ovat rikkaat", Ville-Veikko Hirvelä Uusi Tuuli ry:stä pohtii.

"Koska yhteisöllämme ei ole kotia vaan joudumme elämään väliaikaisleirissä Oaxacan pääkaupungissa, koko yhteisömme vaatii oikeutta palata vihdoin takaisin kotiin", leirillä asuva Bibiana kertoo.

San Juan Copalan autonomisen yhteisön triquit marssivat parhaillaan Meksikossa palatakseen San Juan Copalaan lauantaina 28.5.  Tänään protestimarssi kulkee Chapingon yliopistolta San Salvador Atencoon ja sieltä huomenna Mexico Cityyn. Marssijoiden pyydettyä Oaxacan viranomaisia turvaamaan heidän laillista oikeuttaan palata kotiinsa, alueen oikeushallinnon edustaja totesi, ettei heidän paluutaan kotiinsa voida turvata väkivallan uhan vuoksi, vaikka yhteisön laittomasta saarrosta ja väkivaltaisesta karkotuksesta on kulunut jo yhdeksän kuukautta. Hallinto ei ole näiden kuukausien aikana kuitenkaan edes pyytänyt San Juan Copalanissa asuvia paramilitäärejä poistumaan heidän valtaamistaan taloista.

Elivia Contreras ja Indu Netam kertoivat eilen, että myös heidän kotialuillaan Meksikossa ja Intiassa kaivosyhtiöt ovat vieneet alkuperäiskansojen maat ja elinehdot.

"Alkuperäiskansoja elää kaikkialla maailmassa ja heidän oikeutensa paikalliseen ympäristöön sopeutuneisiin elinehtoihin on turvattava", Indu Netam, Adivasi Samta Manch -naisjärjestön puheenjohtaja vaatii.

Reilumpia vaihtoehtoja yhteisöjen talouteen vaatii myös Reilun kaupan tuottajavieras Benjamin Sundarkumar madhari-käsityöläisyhteisöstä Palam Rural Centrestä, jossa valmistetaan nahkakäsitöitä ja kasviöljysaippuaa. Järjestö perustettiin vuonna 1978, ja se työllistää Intian kastittomia.

"Olen iloinen, että suomalaiset ovat ottaneet edelläkävijän roolin Reilun Kaupan edistämistyössä," hän tuumii.

Vieraiden artikkelit ovat luettavissa Uusi Tuuli ry:n julkaisussa "Alternatives for Economy - Liberation from the Straitjacket of 'Economy' ". Julkaisu on ladattavissa osoitteessa:
http://www.toinenmeksiko.org/sites/default/files/Alternatives%20for%20Ec...

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Ville-Veikko Hirvelä, Uusi Tuuli ry, p. 045 2380 890
tai Tanja Seppänen, p. 040-5921687

Vieraat ovat kertoneet alueidensa tilanteesta, vaihtoehdoistaan ja tarvitsemastaan tuesta Rovaniemellä 25.5 ja Oulussa 26.5. Tilaisuudet ovat osa EU:n tukemaa tiedotuskiertuetta, jonka aikana Uusi tuuli ry:n kumppanijärjestöt ovat organisoineet tapahtumia kansainvälisen reilun kaupan päivän (14.5.) ympärillä. Kiertue alkoi Tallinnasta 9.5. ja jatkoi Gdanskin kautta Poznaniin, Brysseliin, Malmöhön ja Tukholmaan. Reilun kaupan vieras esiintyi lisäksi Budapestissa järjestettävässä reilun kaupan foorumissa. Uusi Tuuli ry:n Meksikon tiedotusvälineille ja viranomaisille tiistaina lähettämää tiedotetta on julkaistu Meksikossa laajalti. Järjestön Euroopan kiertueen ohjelma jatkuu Suomessa toukokuun loppuun asti päättyen Maailma kylässä -festivaaleille Helsinkiin tänä viikonloppuna.

Indu Netam ja hänen poikansa Priyam Konttaniemen porotilalla Rovaniemellä. Kuva: Kaisa Kinnunen

Bookmark and Share