Terveydenhuolto Chiapasissa

Etelä-Meksikon köyhällä alkuperäisväestöllä on ollut vaikeuksia päästä terveydenhuollon piiriin. Sairaalat ovat kaukana heidän asuinalueiltaan eivätkä kaikki alkuperäisasukkaat puhu espanjaa, jota sairaaloiden henkilökunta useimmiten puhuu. Heidän mukaansa lääkärit ovat olleet myös haluttomia palvelemaan alkuperäisväestöä.

Meksikon terveysministeriön mukaan Chiapasissa oli vuonna 2007 hädin tuskin yksi lääkäri tuhatta asukasta kohti. Syrjäisellä maaseudulla, jossa asuu lähinnä alkuperäisväestöä, tilanne on vielä heikompi. Arvioiden mukaan noin 25 % Chiapasin väestöstä on terveydenhuoltopalveluiden ulkopuolella.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastojen mukaan lapsikuolleisuus on Meksikossa kaikkein suurinta alkuperäiskansojen keskuudessa, erityisesti intiaanienemmistöisissä Chiapasin, Oaxacan ja Guerreron osavaltioissa. Esimerkiksi Chiapasissa vuonna 2007 lapsikuolleisuusluku tuhatta syntymää kohti oli 21,7.

Chiapasissa ja naapuriosavaltio Guerrerossa kärsitään eniten aliravitsemuksesta. Yleisimmät kuolinsyyt Chiapasissa ovat hengityselin- sekä suolistosairaudet, jotka ovat seurausta puhtaan juomaveden ja viemäröinnin puutteesta.

Lähteet ja lisäluettavaa:

Alive in Mexico. 2007. Indigenous Healthcare in Chiapas. 21.06.2009
http://www.mefeedia.com/entry/indigenous-healthcare-in-chiapas/3883716

OMIECH. The Organization of Indigenous Physicians of the State of Chiapas. 23.06.2009
http://www.medicinamaya.org/frameset%20english.html

Sipaz. Facts About Chiapas. Health. 17.06.2009
http://www.sipaz.org/fini_eng.htm

World Health Organization. Mexico. Country Brief. 25.05.2009
http://www.who.int/countryfocus/cooperation_strategy/ccsbrief_mex_en.pdf

Bookmark and Share