Zapatistien tavoitteena ilmainen, kaikille avoin terveydenhuoltojärjestelmä

Zapatistit ovat kehittäneet omaa autonomista terveydenhuoltojärjestelmäänsä (SSAZ) , jonka tarkoituksena on vahvistaa heidän riippumattomuuttaan Meksikon valtiosta. Terveystyöntekijöitä koulutetaan zapatistien poliittisen ja kulttuurisen toiminnan keskuksissa Caracoleissa. Jokaisessa viidestä Caracolissa toimii Hyvän hallinnon neuvosto, jossa alueen itsenäiset kunnat ja kylät ovat edustettuina ja joka vastaa muun muassa terveydenhuollon kehittämisestä ja terveydenhuoltoprojektien koordinoinnista. Lisäksi kunnissa toimii paikallisen tason terveyskomiteoita, joihin kyläläiset ovat valinneet terveydenhuollosta vastaavia edustajiaan. Zapatistit ovat onnistuneet laskemaan Chiapasin äitikuolleisuutta kouluttamiensa kätilöiden avulla. Myös sanitaatiojärjestelmää on kehitetty. Zapatistit pitävät terveydenhuoltoa perusihmisoikeutena, jonka tulisi olla ilmainen. Kulujen kattamiseksi lääkkeistä on kuitenkin aluksi peritty maksua.

Zapatistit perustivat jo vuonna 1992, ennen vuoden 1994 kansannousua, oman Guadalupanin klinikkansa Oventiciin. Tällä hetkellä se toimii heidän keskussairaalanaan, jossa toimivat mm. silmä- ja hammaslääkäri, gynekologi- ja apteekkipalvelut sekä leikkausosasto. Lisäksi zapatisteilla on useita sivuklinikoita Chiapasissa. Tällä hetkellä Chiapasissa on noin 600 zapatistien kouluttamaa terveystyöntekijää sekä 500 pientä terveystaloa, joissa on saatavana peruslääkkeitä ja yrttejä.

Mayalääketiede apuna

Pula lääkäreistä, materiaaleista ja lääkkeistä kuitenkin jatkuu. Zapatistit ovat keränneet lahjoituksia terveydenhuoltopalveluihin internetin avulla ulkomailta sekä myymällä muun muassa käsitöitä. Myös paikalliset järjestöt, uskonnolliset ryhmät ja yliopistot ovat tukeneet varainkeruussa. Yhteistyötä Meksikon terveydenhuoltoviranomaisten kanssa on tehty, vaikka Toisessa Lacandonin sademetsän julistuksessa zapatistiyhteisöjä kehotetaankin hylkäämään hallituksen apu. Mikäli sairasta potilasta ei kyetä hoitamaan zapatistien omissa sairaaloissa, voidaan potilas viedä muihin Meksikon sairaaloihin.

Tärkeä osa zapatistien pyrkimystä omaehtoiseen terveydenhuoltojärjestelmään on maya-lääketiede, jota harjoittamalla he haluavat kunnioittaa esi-isiään sekä pyrkiä luonnonmukaisuuteen. Oventicissa on keskussairaalan lisäksi yrttikeskus, jossa valmistetaan paikallisista kasveista lääkkeitä. Mayojen perinteisten lääkkeiden lisäksi kasveista tehdään voiteita, saippuaa, shampoota ja siirappia, joita heidän esi-isänsä eivät käyttäneet. Zapatistien lisäksi myös muut alkuperäiskansajärjestöt ja -yhteisöt hyödyntävät ja kehittävät perinteisiä lääkintämenetelmiä. Esimerkiksi San Cristóbal de las Casasissa toimii maya-lääketieteen kehittämiskeskus CEDEMM, joka on Chiapasin alkuperäiskansojen lääkäreiden järjestön OMIECH:n ylläpitämä.

Zapatistien terveydenhuoltojärjestelmästä suomeksi esimerkiksi Anna-Reetta Korhosen Voima-lehdessä ilmestyneessä artikkelissa Zapatistisairaalan vessassa. http://www.voima.fi/content/view/full/1999

Lähteet ja lisäluettavaa:

Alive in Mexico. 2007. Zapatistas Practice Herbal Medicine. 21.06.2009
http://www.mefeedia.com/entry/zapatistas-practice-herbal-medicine/16777540

Cuevas, J. H. 2007. Health and Autonomy: The Case of Chiapas. A Case Study Commissioned by the Health Systems Knowledge Network. 17.06.2007
http://www.who.int/social_determinants/resources/csdh_media/autonomy_mexico_2007_en.pdf

Wikipedia. Caracoles y Juntas de Buen Gobierno. 22.06.2009
http://es.wikipedia.org/wiki/Caracoles_y_Juntas_de_Buen_Gobierno

Bookmark and Share