Guerrero

Guerrero sijaitsee Etelä-Meksikossa Tyynenvaltameren rannalla. Naapuriosavaltiot ovat pohjoisessa Michoacán, México ja Morelos sekä idässä Puebla ja Oaxaca. Guerreron pinta-ala on 64 282 km² eli kolme prosenttia Meksikon pinta-alasta. Pääkaupunki on Chilpancingo. Asukkaita on noin kolme miljoonaa, joista arviolta 17 prosenttia kuuluu alkuperäisväestöön. Suurimmat alkuperäiskansat ovat nahuat, mixteekit ja tlapanecot. Alkuperäisväestö on sijoittunut pääasiassa Montañan ja Costa Chican alueille, jotka ovat osavaltion syrjäisimpiä ja köyhimpiä seutuja. Guerrerossa on 77 virallista kuntaa ja yksi autonominen kunta.

Ilmasto on enimmäkseen trooppinen mutta vuoristossa viileämpi. Vuoristossa kasvaa havu- ja tammimetsiä, alavilla alueilla ja rannikoilla trooppista metsää. Sadekausi kestää kesäkuusta syyskuuhun. Eteläisen Sierra Madren ja Pohjoisen Sierran vuoristot hallitsevat Guerreron maisemaa. Vuorijonojen välissä on ilmastoltaan lämmin ja kuiva alue, jonka keskellä virtaa osavaltion suurin joki Río Balsas. Osavaltio on biodiversiteetiltään Meksikon neljänneksi monipuolisin Chiapasin, Oaxacan ja Veracruzin jälkeen. Ympäristöä uhkaa kuitenkin eroosio, metsänhakkuut, pohjavesivarojen aleneminen, puutteellinen jätehuolto ja kaupungistuminen.

Turismi on tärkeä elinkeino, ja Guerreron rannikolla on monia lomakohteita. Tunnetuin näistä on Acapulco. Guerrero on luonnonvaroiltaan rikas osavaltio; vulkaanisessa vuoristossa on runsaasti mineraaleja, kuten hopeaa, kultaa, lyijyä ja sinkkiä. Tärkeimpiä maataloustuotteita ovat maissi, papu ja hedelmät. Guerrerossa on useita suuria jokia, joihin on rakennettu patoja viljelysmaiden kastelun ja vesivoiman tuotannon vuoksi. Guerrero tuottaa 9,2 prosenttia Meksikon vesivoimasta, mutta osavaltion asukkaista vain 47,9 prosenttia on sähkönjakelun piirissä.

Guerrero on Chiapasin ja Oaxacan ohella yksi Meksikon kolmesta köyhimmästä osavaltiosta. Guerrerossa on Meksikon osavaltioista eniten sisäistä siirtolaisuutta, jonka syynä on maatyöläisten lähteminen kotiseuduiltaan kuivan kauden ajaksi työhön muille alueille. Lisäksi noin 73 000 siirtolaista lähtee vuosittain Yhdysvaltoihin.

 

Lähteet

Encyclopedia of Mexican States: Guerrero. 23.7.2009. <http://www.nationsencyclopedia.com/mexico/Aguascalientes-M-xico/Guerrero.html>

Explorando Mexico: Guerrero. 23.7.2009.<http://www.explorandomexico.com/state/11/Guerrero/>

Sipaz: Facts about Guerrero. 23.7.2009. <http://www.sipaz.org/gfini_eng.htm>

Bookmark and Share