Matkailu

Turismi on tärkeä tulonlähde Chiapasissa, mutta sen tuomat hyödyt ja haitat jakautuvat epätasaisesti. Suosituimpia matkakohteita ovat maya-kulttuurin muinaiskaupungit, kuten Palenque, Bonampak ja Yaxchilán sekä siirtomaa-ajan arkkitehtuuria edustava kaupunki San Christóbal de las Casas.

Samannimisen luonnonpuiston alueella sijaitseva mayojen klassisen kauden muinaiskaupunki Palenque on yksi Meksikon tunnetuimmista arkeologisista nähtävyyksistä. Seitsemän kilometrin päässä raunioista on nykyinen Palenquen kaupunki, josta järjestetään retkiä myös Agua Azulin ja Misol-Han vesiputouksille.

Palenque

Seinämaalauksistaan tunnettu Bonampak sekä suurempi ja historiallisesti merkittävämpi Yaxchilán sijaitsevat lähellä Guatemalan rajaa vaikeakulkuisessa Lacandonin sademetsässä. Yaxchilániin pääsee vain veneellä tai lentämällä. Ekomatkailun noustua suosioon viidakkoon järjestetään yhä useammin retkiä Usumacinta-jokea pitkin. Guatemalan rajalla sijaitsee myös Lagos de Montebellon järvialue, jossa voi harrastaa retkeilyä, veneilyä ja kalastusta.

Chiapasin keskiylängöllä sijaitseva San Christóbal de las Casas on osavaltion alkuperäisväestöalueen keskus. Keskeinen sijainti tekee siitä myös monien turistien tukikohdan, josta voi tehdä retkiä niin lähialueen intiaanikyliin kuin osavaltion muihinkin osiin.

Osavaltion pääkaupunki on Tuxtla Gutiérrez. Sen tunnetuin matkailukohde on Miguel Álvarez del Toron eläintarha, joka on erikoistunut Chiapasille tyypillisiin eläimiin. Kaupungista itäänpäin on Grijalva-joen Cañón del Sumidero. Vajaan kilometrin syvyisen kanjonin maisemat houkuttelevat sekä luonnonystäviä että seikkailua etsiviä matkailijoita.

Chiapasin rannikolla ei ole suuria lomakeskuksia, ja rannat kuten Puerto Arista ja Puerto Madero ovatkin enimmäkseen Chiapasin asukkaiden käytössä.

Chiapasin infrastruktuuria on viime vuosina parannettu turismia ajatellen. Teiden ja lentokenttien rakentaminen on osa Meksikon hallituksen Plan Puebla Panamá -kehityshanketta, jonka on kritisoitu palvelevan lähinnä suuryritysten ja jo hyväosaisten etuja sekä johtavan luonnonvarojen kestämättömään käyttöön. Esimerkkejä rakennushankkeista ovat Agua Azulin teemapuisto sekä Palenquen matkailukeskus, joiden on tarkoitus hyötyä eko- ja seikkailuturismin trendistä. Huippuluokan majoitusta tarjoavat hotellit ja lomakeskukset on suunniteltu massaturismin hengessä, ja hankkeet uhkaavat alkuperäisyhteisöjen oikeutta maanomistukseen ja jopa asumiseen kehityksen kohteeksi joutuneilla alueilla. Ympäristön saastuminen ja hyväksikäyttö lisääntyvät, kun matkailijamäärät kasvavat.

Onnistuneemmat kestävän matkailun projektit ovat yleensä olleet paikallisten yhdistysten tai muiden ryhmien kuten kyläyhteisöjen järjestämiä itsenäisiä ekoturismihankkeita. Näissä alkuperäiskansojen kulttuuria ei muokata vastaamaan matkailijoiden odotuksia, ja matkailun tuotosta ainakin osa käytetään kyläyhteisöjen hyväksi. Turisteille on tarjolla kotimajoitusta tai kylän vierasmajoja, ja joissakin tapauksissa vierailijoiden määrää rajoitetaan, jotta matkailu ei häiritsisi asukkaiden elämäntapaa.

Lue lisää vaihtoehtoisen matkailun mahdollisuuksista esimerkiksi ihmisoikeustarkkailijana tai vapaaehtoistyöntekijänä.

 

Lähteet

BajaQuest: State of Chiapas, Mexico. 11.6.2009
http://mexico.bajaquest.com/chiapas.htm

Fonatur. 11.6.2009
http://www.fonatur.gob.mx/en/Des_Palenque/palenque_objetivo.html

Global Exchange: Plan Puebla Panama (PPP), 8.7.2009
http://www.globalexchange.org/countries/americas/mexico/ppp/ppp.html

Insight Guide Mexico. 2000 APA Publications.

Kersten, Axel: Tourism and regional development in Mexico and Chiapas after NAFTA. 11.6.2009
http://www.planeta.com/planeta/97/0597lacandon2.html

Mexico. Eyewitness Travel Guides. 2003 DK.

Mexico. 10. painos 2006 Lonely Planet.

Näe ja koe Meksiko. 2006 Tammi.

Sipaz: Facts About Chiapas. Ecotourism. 11.6.2009
http://www.sipaz.org/data/chis_en_02.htm

Talvitie, Jyrki – Mujica, María Christina: Meksiko ja Keski-Amerikka. Kulttuuri- ja matkaopas. 1995 WSOY.

Bookmark and Share