Reilu kauppa, alkuperäiskansojen oikeudet ja demokratiapyrkimykset Meksikossa

Reilu kauppa, alkuperäiskansojen oikeudet ja demokratiapyrkimykset Meksikossa on Uusi Tuuli ry:n viestintähanke. Ulkoasiainministeriön tukema hanke toteutetaan vuoden 2009 aikana, mutta sivuston ylläpitämistä jatketaan tämän jälkeenkin. Hankkeen pääyhteistyökumppaneita ovat Kansan Radioliitto ja Crash ry.

Hanke kertoo alkuperäiskansojen elinoloista, kulttuurista ja niihin kohdistuvista uhkista. Se esittelee kansanliikkeitä, jotka vaativat demokraattisempaa ja alkuperäiskansojen oikeuksia kunnioittavaa hallintoa erityisesti Etelä- ja Lounais-Meksikossa. Hankeessa tiedotetaan reilusta kaupasta, muusta solidaarisuusvaihdosta ja mahdollisuuksista tukea alkuperäiskansojen oikeuksien toteutumista.

Hanke keskittyy tiedottamaan erityisesti Oaxacan osavaltion kansanliikkeistä ja alueen alkuperäiskansojen yhteisöradiotoiminnasta sekä Chiapasin osavaltion tilanteesta, joka on tunnettu siellä toimivan zapatistiliikkeen myötä. Tiedotusta tehdään myös Lounais-Meksikossa sijaitsevassa Jaliscon osavaltiossa asuvien wixarika-yhteisöjen toiminnasta elinkeinojensa vahvistamiseksi sekä maaoikeuksiensa turvaamiseksi.

Toinenmeksiko.org on hankkeen tiedotussivusto, jossa julkaistaan Meksikon alkuperäiskansoihin liittyvää taustatietoa ja ajankohtaisia uutisia. Hankkeen puitteissa tuotetaan myös Oaxacan ja Chiapasin alkuperäiskansoista ja demokratialiikkeistä kertovia radio-ohjelmia, esittelymateriaaleja sekä järjestetään Meksiko-aiheisia tapahtumia eri puolilla Suomea. Hanke pohjustaa solidaarisen vaihdon purjelaiva Estellen vuosille 2011 ja 2012 suunniteltua Meksikon-matkaa (jonka toteutuminen tosin on tällä hetkellä epävarmaa laivan kunnon takia; uusimmat kuulumiset osoitteista www.estelle.fi ja http://uusituuli.blogspot.com.)

Bookmark and Share