Todellisia syyllisiä ei tuomita Bradley Willin murhasta

Oaxacan vuoden 2006 konflikti sai paljon kansainvälistä huomiota, kun mielenosoituksissa kuoli yhdysvaltalainen journalisti Bradley Will. Murhasta on tuomittu ja vangittu Oaxacan kansojen kokouksen APPO:n jäsen, oaxacalainen Juan Manuel Martínez Moreno. Häntä vastaan ei ole kuitenkaan todisteita ja oikeudenkäyntiprosessi on ollut monin tavoin epäoikeudenmukainen. Sen vuoksi lukuisat eri tahot tekevät työtä Martínez Morenon vapauttamisen ja tapauksen oikeudenmukaisen tutkimisen puolesta.

Alla ruohonjuuritason vapaaehtoisjärjestön Casa Chapulínin uutiskirje tapauksen kulusta sekä Meksikon ja Yhdysvaltojen eri kirkkokuntien edustajien vetoomus murhan asianmukaisesta selvittämisestä.

 


Brad Will


CASA CHAPULÍNIN UUTISKIRJE


Kuka on Juan Manuel Martínez Moreno?

36-vuotias Juan Manuel Martínez Moreno on kotoisin Oaxacan kaupungista.  Leipurina työskentelevä Martínez Moreno on ollut aktiivinen kuntalainen Santa Lucía del Caminossa. Santa Lucia del Camino on yksi Oaxacan osavaltion suurimmista kunnista, ja sitä johtaa PRI (Partido revoluciónario institucional). Ulises Ruizin johtaman puolueen vastustus on kasvanut rajusti alueella ja Martínez Moreno edusti kaupunginvaltuustossa oppositiopuoluetta. Vuodesta 2008 hän on tehnyt työtä myös urheiluvastaavana alueen kasvatusjohtajan kanssa. Tämän lisäksi hän on myös APPO:n jäsen.

Martínez Morenolla ei ollut rikostaustaa, ennen kuin häntä alettiin syyttää Bradley Roland Willin murhasta.


Yhteenveto rikosprosessista


27.10.2006 Indymedian journalisti Bradley Roland Will kuvasi APPO:n mielenosoitusta Santa Lucía del Caminossa. Alueella, johon oli pystytetty useita barrikadeja, puhkesi väkivaltainen yhteenotto mielenosoittajien sekä PRI:n työntekijöiden ja jäsenten välillä. Aseellinen yhteenotto johti useiden loukkaantumiseen ja Bradley Willin kuolemaan.

15.10.2008 Yleinen syyttäjä asetti Juan Manuel Martínez Morenon syytteeseen Bradley Willin murhasta. Rikostutkinta aloitettiin myös Edgar ja Gualberton, Francisco Santiago Navarron, Hugo Colmenares Leyvan, Marco Antonio Rojas Lázaron, Octavio Pérez Pérezin, Miguel Cruz Morenon, Leonardo Ortiz Cruzin ja Gustavo Vilchis Ramírezin osallisuudesta Willin kuolemaan.

16.10.2008 Martínez Moreno pidätettiin ja 22.10.2008 osavaltion rikostuomioistuin syytti Martínez Morenoa todennäköisin syin epäiltynä Bradley Willin murhasta, joka oaxacan lakien mukaan voi johtaa neljänkymmenen vuoden vankeuteen. Kuitenkaan yksikään todistaja ei ole nähnyt Martínez Morenoa murhapaikalla, eikä häntä vastaan ole mitään muutakaan todistusaineistoa.


Alkuperäinen uutiskirje ja lisää ajankohtaista tietoa Oaxacasta:
www.casacollective.org/newsletters/
VETOOMUS JUAN MANUEL MARTÍNEZ MORENON PUOLESTA

Olen osa ryhmää, joka toimii viattoman miehen, Juan Manuel Martínez Morenon puolesta. Häntä on pidetty syyttömänä vankilassa kuukausia ja eilen hänet tuomittiin virallisesti Brad Willin murhasta. Ohessa on kirje, joka viime viikolla lähetettiin Meksikon ja Yhdysvaltojen presidenteille, Felipe Calderonille ja Barack Obamalle. Kirjeessä pyydetään heidän apuaan, jotta tapausta käsiteltäisiin oikeudenmukaisesti. Kirjeen on allekirjoittanut 81 meksikolaista ja 84 yhdysvaltalaista pappia tai muuta kirkon työntekijää.

Kathy Dahl-Bredine

Oaxaca, Meksiko.
30.7.2009


Felipe Calderon Hinojosa, Meksikon presidentti
Barack Obama, Yhdysvaltojen presidentti

Olemme eri kirkkokuntien pappeja ja eri sääntökuntien jäseniä Yhdysvalloista ja Meksikosta ja ilmaisemme Teille kunnioittaen huolemme Bradley Roland Willin murhatutkimuksen suhteen. Toivo, joka nousee yhteisestä uskostamme, sai meidät ottamaan Teihin yhteyttä.
 
Lokakuun 27. päivä 2006 Yhdysvaltojen kansalainen, journalisti Bradley Roland Will Evanstonista Illinoisista, kuvasi Oaxacan yhteiskunnallisen liikkeen mielenosoitusmarssia yhdysvaltalaiselle uutistoimisto Indymedialle. Marssi eteni kohti Oaxacan esikaupunkialueella sijaitsevaa Santa Lucia del Caminon kylää.

Mielenosoituksen aikana puhkesi väkivaltaisuuksia mielenosoittajien ja PRI-puolueen kannattajien sekä valtion työntekijöiden välillä. Brad Will loukkaantui ampuma-asevälikohtauksessa, jonka seurauksena hän myöhemmin kuoli.

Ensimmäiset todisteet Brad Willin murhasta osoittivat, että syyllisiä tekoon olivat Abel Zarate, Santa Lucia del Caminon kaupungin työntekijä ja Oswaldo Manuel Aguilar Coello, kaupungin poliisi. Molemmilla oli vahvat siteen paikalliseen PRI-puolueeseen, joka oli vallassa Oaxacassa. Marraskuussa 2006 molemmat valtion työntekijät pidätettiin ja vangittiin. Miehet tuomittiin syyllisiksi ja heidät tuomittiin vankeuteen. Muutaman viikon kuluttua heidät kuitenkin vapautettiin.

Tämän seurauksena valtion syyttäjänvirasto otti tapauksen tutkintaansa. Monien yllätykseksi syyttäjänvirasto piti varmana lokakuussa 2006 Oaxacan osavaltion syyttäjän esittämää väitettä siitä, että Willin olivat murhanneet APPO:n jäsenet. Koska tutkintaa pidettiin epäluotettavana sen puolueellisuuden vuoksi, kansallinen ihmisoikeuskomitea esitti koko tutkinnan hylkäämistä syyskuussa 2008.

Tästä huolimatta Juan Manuel Martínez Moreno, leipuri Oaxacan kaupungista pidätettiin ja tuomittiin vankilaan syyllisenä Brad Willin murhasta lokakuussa 2008. Martínez Moreno ei ole syyllinen rikokseen, josta häntä syytetään. Koko oikeuskäsittelyn aikana on esiintynyt epäjohdonmukaisuutta, mikä tekee tuomiosta epäoikeudenmukaisen ja laittoman.

Eikä tässä vielä kaikki. Martínez Moreno, hänen perheensä ja lakimiehensä ovat olleet monenlaisen painostuksen ja pelottelun kohteina. Martínez Moreno on ollut aktiivinen jäsen kyläyhteisössään Santa Lucia del Caminossa, erityisesti seurakuntansa kautta. Useat paikalliset pastorit ovat tunteneet Martínez Morenon henkilökohtaisesti vuosia. Hän on yhteisönsä kunnioittama mies, joka kutsuttiin myös paikallisen kasvatusasiain komitean jäseneksi ja urheiluvastaavaksi.

Juan Manuel Martínez Moreno ei näy yhdessäkään nauhoituksessa, joihin on taltioitunut Brad Willin kuolema. Myös Brad Willin vanhemmat vaativat oikeudenmukaisuutta tapauksen käsittelyyn ja korostavat, että Martínez Moreno ei ole vastuussa heidän poikansa kuolemasta. On tärkeää myös muistaa, että Oaxacan konfliktissa kuoli yli 20 ihmistä vuonna 2006, eikä syyllisiä ole tuomittu vieläkään. Yhtäkään epäiltyä ei ole pidätetty; ainoa syytetty on Juan Manuel Martínez Moreno. Kaikki murhatut, Bradley Roland Williä lukuunottamatta, olivat oaxacalaisia.

Monet ihmiset ovat myös ilmaisseet meille huolensa siitä, että Martínez Morenon syyttäminen, pidättäminen ja vangitseminen oikeuttavat ja nopeuttavat rahoituksen saamista Plan Merida -hankkeelle. Tässä tapauksessa Martínez Moreno olisi vain syntipukki.

Meidän mielestämme lokakuussa 2006 murhatun yhdysvaltalaisen journalistin ja siitä seuranneen Meksikon kansalaisen vangitsemisen tulisi saada huomiota molempien maiden oikeusjärjestelmissä. Sen vuoksi me, papit ja eri sääntökuntien jäsenet sekä Meksikosta että Yhdysvalloista, kannustamme Teitä käyttämään auktoriteettisasemaanne, joka teillä on Yhdysvalloissa ja Meksikossa seuraavasti:

  1. Perehtykää yksityiskohtaisesti tapauksen juridiseen kehitykseen
  2. Ottakaa huomioon Meksikon kansallisen ihmisoikeuskomitean ja kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen kanta tapaukseen
  3. Vastatkaa Brad Willin perheen vaatimukseen tapauksen oikeudenmukaisesta tutkimisesta ja kunnioittakaa heidän näkemystään tapauksesta
  4. Ottakaa huomioon Meksikon kansalaiseen Juan Manuel Martínez Morenoon kohdistuneet ihmisoikeusloukkaukset
  5. Tehkää tapauksen oikeudenmukaisesta ratkaisusta yhteinen päämäärä


Meillä, Yhdysvaltojen ja Meksikon papeilla ja eri sääntökuntien jäsenillä, on yhteinen unelma, joka perustuu yhteiseen uskoomme. Unelmoimme päivästä historiassa, jolloin "ei ole enää kreikkalaista eikä juutalaista, ei ympärileikattua eikä ympärileikkaamatonta, ei orjaa eikä vapaata, vaan Kristus on kaikki, hän on kaikissa", kuten Paavali sanoo Kolossalaisille.

Odotamme päivää, jolloin totuus vapauttaa meidät, kuten Jeesus on sanonut.

Toivomme, että otatte huomioon nämä huolemme, jotka olemme teille esittäneet. Kiitämme huomiosta, jota annatte tälle asialle.


Kunnioittaen

Pastorit, sisaret ja veljet.


PÄIVITYS 3.5. 2010: JUAN MANUEL MARTÍNEZ MORENO VAPAUTETTU.

Bookmark and Share